Меню

Търсене на полети от Белиз до Албания

Покажи филтри

Албания

 • Тирана
 • Обща информация

  Официален език: Албански
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Лек (ALL)

 • Природен парк „Дайти“

  Подобно на София, Тирана се радва на лукса да се намира в полите на планина. Това дава възможност на жителите и гостите ѝ да се разходят из природния парк „Дайти планина“ и да се порадват на гледките и чистия въздух.

 • Големият парк

  На юг от престижния квартал Blloku, се намира Големият парк с неговото изкуствено езеро. Там се е Президентският дворец и гробниците на няколко албански национални герои. През лятото често може да видите хора, които ловят риба или плуват в езерото.

 • Разходка в града

  Главната пешеходна улица на Тирана се нарича Rruga Murat Toptani, простираща се между сградите на Националната галерия и Парламента. През лятото засадените от двете й страни дървета създават стабилна сянка и я превръщат в идеално място за разходка.

Забележителности на Тирана

Албанската столица Тирана сякаш остава леко встрани от маршрута на пътешествениците. Тя обаче, като всеки балкански град е гостоприемна и топла спрямо своите посетители. Тирана е сравнително млад град, започващ развитието си през 20-те години на ХХ век при обявяването й за столица на Албания.

Площад „Скендерберг“ е пресечната точка на главните забележителности на Тирана – Часовниковата кула, джамията „Етем Бей“, Националният исторически музей. Албания и албанските земи имат сложно историческо минало, което ще разберете по-лесно, ако посетите музея. Той е добре организиран в няколко сектора, представящи историята на региона от древни времена до наши дни.

Не пропускайте да разгледате Тирана от високо, возейки се на кабинковия лифт към планината Дайти. Това е най-големият лифт на Балканите – дълъг един километър и издигащ се на 800 метра височина. Когато стигнете върха, може да се възползвате от вкусен обяд или кафе в някое от заведенията. Цялото пътуване продължава около 15 мин., а гледката е запомняща се.

Като всяка от държавите, които са били под влияние на социалистическия строй, Албания и по-скоро Тирана има свое спорно културно-архитектурно наследство. Паметникът „Пирамидата“ е бил замислен като музей в чест на бившия диктатор Енвер Ходжа, управлявал страната през периода 1944-1985 г. В момента се водят продължителни дебати за неговото съществуване и затова остава само популярно място за срещи и средище на скейтъри и графити художници.