Меню

Търсене на полети от Белиз до Литва

Покажи филтри

Литва

 • Вилнюс
 • Каунас
 • Клайпеда
 • Обща информация

  Официален език: Литовски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Обществен транспорт

  Вилнюс е град с добре организирана транспортна мрежа. Почти денонощно са на разположение близо 100 автобусни и тролейбусни линии. За придвижване с тях може да използвате автобусна карта или да си купите единичен билет от водача.

 • Безплатна обиколка на града

  Всеки ден по обед цели групи от туристи се събират в близост до сградата на кметството, за да се включат в безплатната обиколка на Вилнюс. Хубавото е, че може да се включите без да си запазвате места предварително.

 • Великденските палми на Вилнюс

  Най-добрият сувенир от Вилнюс е великденската палма. Това е малко букетче, изтъкано от  слама, цветя и украса, напомнящо за библейския мотив с посрещането на Исус в Йерусалим с палмовите клони.

Забележителности на Вилнюс

Град на фестивали, улични панаири и вкусна местна кухня - във Вилнюс се случват вълнуващи неща през цялата година. Разбира се, най-красивото място там е Старият град - това е най-големият подобен квартал в тази част на Европа и има близо 1500 сгради (много от тях в готически стил) и 70 улици. Той е установен на мястото на селище, съществувало тук още през 5 в. Дори и в хладните дни можете да се насладите на разходка по тесните улички. И не се учудвайте, че виждате улични музиканти или художници на всеки ъгъл - Вилнюс просто обича творците.

В парка Kalnai, разположен в Стария град на десния бряг на река Вилня, ще откриете Хълма на трите кръста с впечатляваща панорамна гледка към града. Оттам ще видите Катедралата на Вилнюс и Дворецът на дуковете на Литва. Оригиналните дървени кръстове се появяват на върха на хълма през 17 век, а днес те са изработени от бетон.

През целия месец юли феновете на класическата музика могат да присъстват на фестивала във Вилнюс. През първата събота на май се провежда "Денят на уличната музика", който изпълва всеки ъгъл на града с разнообразни мелодии. В края на септември и в Sostinеs dienos се провеждат не само музикални, но и актьорски събития. В същото време в парка Вингис можете да се насладите на филмови прожекции. Ноември пък е месецът на джаз фестивала.

Всяка година на 4 март се провежда Казиюко моге (Панаирът "Св. Казимир"). Традицията на панаира е от близо четири века. Това е денят, в който се почита светецът, покровител на Литва. Градът по това време се изпълва с живот - туристите и занаятчиите се тълпят по улиците, за да се пазарят и празнуват. Тогава можете да намерите уникална ръчна керамика, плетени килими, дървени лъжици, чаши, кехлибарени бижута и текстил с фолклорен дизайн. Това е и подходящо време да си купите най-доброто месо, сирене, пушена риба и домашно изпечен хляб.