Меню

Търсене на полети от Белиз до Узбекистан

Покажи филтри

Узбекистан

 • Ташкент
 • Обща информация

  Официален език: Успекски
  Часова зона: UTC +5
  Валута: Сом (UZS)

 • Базарът „Чорлу“

  Ловците на сувенири, трябва да се насочат към пазара „Чорлу“, защото там се продава най-голямо разнообразие от всякакви неща – пресни хляб, плодове и зеленчуци, планини от ярки подправки и сладкиши, ножове, керамика, традиционни шарени завивки и матраци. 

 • Музеят на приложните изкуства

  Това е може би най-интересният музей, защото е свързан с традиционните занаяти за узбеките, практикувани векове наред. Керамиката и текстилното производство са най-добре застъпени. Към музея има кафене и магазин за сувенири на прилични цени.

 • Тимур

  Страховитият владетел Тимур, властвал в Източна, Южна и Централна Азия е считан от узбекистанкия народ за един от техните национални герои. В Ташкент освен паметник, има и красив музей, разказващ историята на Тимуридката империя, нейното възникване, развитие и възход.

Забележителности на Ташкент

Страните от Централна Азия винаги са представлявали енигма за пътешествениците. Узбекистан и неговата столица Ташкент не правят изключение. През 1966 г. градът преживява опустошително земетресение, което принуждава местните жители да го издигнат наново. По онова време Узбекистан е част от СССР и съответно строителството на новия градски облик е издържано в съветски стил. Получава се интересна смесица, характерна за повечето бивши съветски република – реставрирани джамии от 12-ти век, постройки в класически руски стил и масивна съветска архитектура.

Историческият музей на Ташкент ще ви преведе през времето от 5000 г. пр. Хр., от когато са първите сведения за човешки живот по тези земи до наши дни. Вторият етаж от сградата на музея е посветен на зороастризма и будизма, на третият етаж е представена руската инвазия и животът на узбеките в рамките на Руската империя и СССР, а част от четвъртия етаж е посветен на период след получаване на независимостта.

Театър „Илком“ е културният център на Ташкент. Там се провеждат различни представления, джаз концерти и изложби. Държавният музей за изящни изкуства се помещава в 4-етажна сграда, в която са събрани различни произведения, вдъхновено от будизма, елинизма, руското и европейско влияние. В сектора за узбекски приложни изкуства най-интересни са резбованите врати и бродираните памучно-копринени завеси, наричани „сузани“.