Меню

Търсене на полети от Алжир до Босна и Херцеговина

Покажи филтри

Босна и Херцеговина

 • Сараево
 • Тузла
 • Обща информация

  Официален език: Босненски, сръбски, хърватски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Босненска конвертируема марка (BAM)

 • Опитайте чевапи

  Чевапи е националното ястие на Босна и Херцеговина. Представлява малки „кебапчета“ от говежда кайма, които са поднесени в питка с лук и сос.

 • Кметството на Сараево

  Това е един от най-добрите архитектурни примери наоколо от времето на Австро-Унгария. Интериорът на сградата е низ от произведения на изкуството – дърворезби, стъклописи и внимателно боядисани елементи.

 • Старият град

  Старият град е добре запазен още от периода на неговото зараждане през 15-ти век. Магазините, работилниците, сергиите и кафенетата, сервиращи кафе на джезве с локум направо ще ви разтопят.

Забележителности на Сараево

Понякога наричан „Йерусалим на Европа“, Сараево векове наред е бил дом на хора от различни религии, които са съжителствали заедно – православни християни, мюсюлмани, евреи и католици. Градът става свидетел на искрата, разпалила Първата Световна война и на кървавите зверства от гражданската война през 90-те години на ХХ век. Въпреки всичко това, столицата на Босна и Херцеговина си остава средище на културното разнообразие.

Беговата джамия е най-големият мюсюлмански храм в страната, построен по време на османското владичество и е център на религиозното общество в града. Храмът се намира в Стария град и е отворен за посещение. В двора му има фонтан за ритуално измиване, а входът му е декориран с типични ислямски елементи.

Именно Латинският мост е злополучното място, на което Ерцхерцог Франц Фердинанд е бил убит. Мостът е сравнително малък с три арки, построен още през 16-ти век. В северната му част има плоча, която напомня за събитието, станало повод за избухването на Първата Световна война.

Музеят Сараевски тунел е част от най-новата история на града. През този тунел по време на гражданската война в началото на 90-те години на миналия век, жителите са били снабдявани с хуманитарни помощи. Музеят не е напълно завършен, защото показва само малка част от тунела за туристите.