Меню

Търсене на полети от Алжир до Швейцария

Покажи филтри

Швейцария

 • Цюрих
 • Женева
 • Базел
 • Обща информация

  Официален език: Немски, френски, италиански
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Швейцарски франк (CHF)

 • Шоколадово приключение

  Небезизвестната марка шоколад „Линдт“ се произвежда само на няколко километра от Цюрих в  Килхберг. Какаовият аромат по улиците води до фабриката на компанията, която работи денонощно и произвежда по 20 000 шоколада на ден.

 • Улица Банхофщрасе

  Най-популярната търговска улица в Цюрих е и най-скъпата в Европа. Наемите може да стигат до небето, но разходката по нея е безплатна. Типично по швейцарски, освен магазини на модни марки, има и луксозни такива за шоколад и кафе.

 • Поглед над Цюрих

  Разходката до планината Утлиберг предлага гледка към целия град и едноименното езеро. На върха се намира телевизионната кула и още една, която се използва за наблюдение от туристите.

Забележителности на Цюрих

Цюрих често се използва като нарицателно за град с висок стандарт на живот. Той е смятан за модерен финансов център, но всъщност е наследник на античен град, който е бил важно транспортно трасе. Голямата катедрала или „Гросмюнстер“ е най-известната сграда в Цюрих. Тя се намира в центъра на Стария град, в близост до преминаващата река Лимат. Местните легенди разказват, че Карл Велики е избрал точно това място за нейното построяване, защото конят му спрял внезапно. В последствие се оказало, че там се намират гробовете на тримата светии – покровители на града Феликс, Регула и Ексуоперантиус. Катедралата е строена близо 100 години и се откроява със своята височина на фона на останалите сгради в града.

Други две емблематични сгради за Цюрих са църквите „Св. Петър“ и „Фраумюнстер“.  „Св. Петър“ е най-старата в страната и може да се похвали с най-големия циферблат в света с диаметър от 8,7 метра. В миналото в нея е живял стражът на Цюрих, който е бил отговорен за това да наблюдава през прозорците, дали няма пожар в града. „Фраумюнстер“ е била построена като женски манастир, но в последствие става действаща църква. Тя е лесна за разпознаване със своята кула със златен часовник, която има остър син връх.

На брега на Цюрихското езеро е разположена прекрасната Китайска градина, която е символ на приятелството между Цюрих и китайския град Кунминг. Целият проект е дело на китайски майстори, които са използвали традиционни техники, като основният материал, включително и пироните са от дърво. Това екзотично кътче е истински азиатски оазис в Цюрих. Градината е отворена за посещение от април до ноември, като се плаща такса вход.