Меню

Търсене на полети от Алжир до Финландия

Покажи филтри

Финландия

 • Хелзинки
 • Турку
 • Обща информация

  Официален език: Финландски, шведски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Хелзинки от птичи поглед

  Ако искате да се полюбувате на града от височина 72 метра, може да се изкачите на върха на Олимпийската кула, която е наследство от домакинството на игрите през 1952 г.

 • За децата

  Линанмяк е най-старият увеселителен парк във Финландия. В близост до атракционите му се намират и аквариумът с различни океански и речни видове.

 • На пазар

  В близост до Южното пристанище на града е разположен пазарния Площад на града, който е известен с разнообразието си от местни и екзотични храни, сувенири и други стоки. Старият закрит пазар вече повече от 130 години е средище на търговци с пресни хранителни продукти.

Забележителности на Хелзинки

Една от перлите на Прибалтика е разположена между Санкт Петербург и Стокхолм. Финландската столица Хелзинки е заобиколена от 300 скални острова, които й придават приказен вид. Студеното време, което е характеристика на тези географски ширини, не бива да ви плаши да опознаете забележителностите на Хелзинки. От България има полети от София, а през лятото често има чартъри от Варна и Бургас.

Част от Хелзинки е най-голямата островна крепост в Европа - Суоменлина, до която може да се стигне посредством ферибот. Подземните катакомби и музеят разказват историята на крепостта, а обособените места за пикник са идеален вариант за разходка и обяд на открито при хубаво време. Централният парк е друго подходящо място за разходка.

Бялата Лутеранска катедрала е символът на финландската столица. Тя е известна със статуите на светци, които са поставени на нейния покрив и бдят над града, неговите жители и гости. Площадът на сената и заобикалящите го сгради, включително катедралата, е пример за неокласическа архитектура. Там са разположени още най-известните сгради: на парламента,  Националната библиотека, Хелзинския университет и музеят на града.

Скалната църква е друг емблематичен храм за Хелзинки, чиято основа е издълбана в скала, а покривът й е меден. Заради добрата акустика, църквата често е използвана за концертна зала. Руският исторически период на Финландия, е оставил след себе си най-големият православен храм в Западна Европа – Успенската църква, която впечатлява с 14-те си купола, покрити с 22-каратово злато.